Dual Core...

Help with Setup, Hardware, Performance or other Issues...Or just pimp your rig.
Post Reply
User avatar
ducatiwannabe
Private First Class
Private First Class
Posts: 3249
Joined: Tue Aug 10, 2004 3:55 pm
Location: Planet Earth
Contact:

Dual Core...

Post by ducatiwannabe » Mon Jun 18, 2007 2:09 pm

Ok, I've seen several players now whose tanks are behaving unnaturally due to "dual core", and I'm curious... would dual core actually change the gameplay? The strange movement includes excessive jitter, randomly increasing tank speed and/or shot speed (not sure on shots, but I am really sure on tank speed) and causes them to jump higher or shorter with large amounts of jitter and different speeds as they do so. (as in, fall faster, climb faster, etc.)

And what could be done for them to fix this?

Longhair
Private First Class
Private First Class
Posts: 330
Joined: Tue Feb 08, 2005 6:06 pm
Location: Lancaster, PA
Contact:

Post by Longhair » Mon Jun 18, 2007 2:19 pm

You mean a dual-core processor? I've been playing on one for about 1 1/2 years now, haven't noticed a thing. AMD 4400+ CPU and Kubuntu Linux OS. I really don't see how that would change things at all. It's just a second processor stacked on top. Maybe we're talking about something else.

User avatar
ducatiwannabe
Private First Class
Private First Class
Posts: 3249
Joined: Tue Aug 10, 2004 3:55 pm
Location: Planet Earth
Contact:

Post by ducatiwannabe » Mon Jun 18, 2007 2:23 pm

I don't know anything else by that name computer related except the processor, so you're probably right.

User avatar
Winny
Grouchy
Grouchy
Posts: 2381
Joined: Wed Aug 24, 2005 12:27 am
Location: Ottawa eh?
Contact:

Post by Winny » Mon Jun 18, 2007 2:34 pm

They could have been running BZFlag in threaded mode, which I have been told is very buggy?

User avatar
blast
General
General
Posts: 4744
Joined: Fri Mar 21, 2003 3:49 pm
Location: playing.cxx
Contact:

Post by blast » Mon Jun 18, 2007 2:41 pm

Some people experience issues with gameplay on dual-core systems. It has to do with the single thread possibly hopping between cores with buggy BIOS or driver versions. One thing they can try to see if this is the issue, is to set the bzflag.exe process to a specific core using the Affinity setting in the Task Manager.
Have them start BZFlag, and minimize it. Then, from the Processes tab in Task Manager, do the following:
  1. Locate bzflag.exe and right click on it
  2. Select "Set Affinity..."
  3. Uncheck all but a single core
  4. Click OK, and return to the game
If that fixes the problem with studdering, it's an issue with "clock skew".
NOTE: The affinity setting will not be saved for next time. It would have to be done every time the game is started, unless they can find an affinity utility.

Here is some information about this issue:
Game Timing and Multicore Processors

As well, they might need to download new drivers for their processor (in this case, I'll give the example of the AMD X2):
AMD Athlon 64 X2 Utilities and Updates (AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Driver for Windows XP and Windows Server 2003)

I found these two links from another forum.
"In addition to knowing the secrets of the Universe, I can assure you that I am also quite potty trained." -Koenma (Yu Yu Hakusho)

Image

User avatar
The Red Baron
Sergeant First Class
Sergeant First Class
Posts: 987
Joined: Sat Dec 07, 2002 6:21 am
Contact:

Post by The Red Baron » Mon Jun 18, 2007 4:56 pm

I've run bz on dual cores - and multi processors. No problems here.
Beware! I'm going to clone myself and spread those clones all over the world!

User avatar
L4m3r
Hater of Everything
Hater of Everything
Posts: 724
Joined: Tue Feb 08, 2005 5:15 am
Location: Los Angeles

Post by L4m3r » Mon Jun 18, 2007 9:14 pm

I've heard that it is generally a Windows problem... mostly with C2D chips, though I could be wrong. I can't really vouch for it because I almost never use Windows on my C2D lappy and don't even have BZFlag installed... I think.
Optimism is just a milder alternative to denial.

User avatar
blast
General
General
Posts: 4744
Joined: Fri Mar 21, 2003 3:49 pm
Location: playing.cxx
Contact:

Post by blast » Tue Jun 19, 2007 1:01 am

I've heard of it more with AMD chips. I myself have never encountered it. I'm assuming it could happen with both Intel and AMD dual-core systems, for likely the same exact reasons. In either case, checking for Windows Updates, processor driver updates, and BIOS updates is a good thing to check.
"In addition to knowing the secrets of the Universe, I can assure you that I am also quite potty trained." -Koenma (Yu Yu Hakusho)

Image

anomaly
Private First Class
Private First Class
Posts: 220
Joined: Tue Jul 26, 2005 10:32 pm
Location: Gainesville Florida

Post by anomaly » Mon Jun 25, 2007 12:39 pm

On windows, BZFlag uses QueryPerformanceCounter to obtain delta time, and on Linux/Unix it uses gettimeofday. I only went back to version 2.0.4 to check. Looks like BZFlag is already doing what it can to provide accurate timing. If this is a constant problem maybe you should look into a BIOS upgrade.

According to microsoft QueryPerformanceCounter is the way to go for duo-core processors. Unless the BIOS is buggy. The TSC (time stamp counters) are high resolution processor registers that can be used for timing.

I'd like to know why a process or thread would jump back and forth between the two integer cores and lose timing info. Yeah, I know that the TSCs are not specific to a single process or thread. Dang, now I gotta research that.

User avatar
Think_Different
Private First Class
Private First Class
Posts: 108
Joined: Thu Jan 05, 2006 3:03 am
Location: Washington, DC

Post by Think_Different » Tue Jun 26, 2007 2:40 pm

I currently have BZFlag installed from source and binary on a Core 2 Duo E6600 running Ubuntu Feisty 64. It seems that BZFlag crashes about 5 minutes into game play, sometimes more, sometimes less. I do not think that this is an issue with the dual core processor itself, but maybe an issue with 64bit. However, I have had problems in the past with the sound card and the video cards, but it seems that BZFlag should run just fine with no audio, but it does not. Currently, I've stopped playing BZFlag altogether and use the bzadmin client in conjunction with the server list over at my.bzflag.org to administer/talk on some servers. It would be great if I could find the source of the problem, because then it might be solvable.

Longhair
Private First Class
Private First Class
Posts: 330
Joined: Tue Feb 08, 2005 6:06 pm
Location: Lancaster, PA
Contact:

Post by Longhair » Tue Jun 26, 2007 3:29 pm

Huh, I'm on Ubuntu 64 Feisty too. I just installed bzflag from Apt. Zero problems here. (AMD 4400+ X2 processor)

If you're installing from source, check which version of GCC you're using. I did a source install on Dapper last year, and had trouble until I pointed the gcc symlink to a 3.x version of GCC. Version 4.x gave me the "I can get shot, but can't shoot anyone else" bug.

urbanracer34
Private First Class
Private First Class
Posts: 10
Joined: Fri Jun 23, 2006 6:37 pm
Location: 127.0.0.1

Post by urbanracer34 » Sun Jul 01, 2007 2:14 am

I've used BZflag on a dual core with XP and Vista. Not one problem.
Image

charg
Private First Class
Private First Class
Posts: 36
Joined: Thu Jun 28, 2007 11:11 pm

Post by charg » Sun Jul 01, 2007 2:24 am

I have used a dual core proscesor, It helps decrease lag, But I have problems with UDP
Make sure you get my new Map Editor!: http://my.bzflag.org/bb/viewtopic.php?p=115526#115526

User avatar
Winny
Grouchy
Grouchy
Posts: 2381
Joined: Wed Aug 24, 2005 12:27 am
Location: Ottawa eh?
Contact:

Post by Winny » Sun Jul 01, 2007 3:02 am

charg wrote:It helps decrease lag, But I have problems with UDP
Dual Core can only *possibly* help with internal system jitter, but usually it is so minimal that you probably wouldn't notice.

UDP is NOT related to your Dual core processor, it has something todo with your firewall or router.

charg
Private First Class
Private First Class
Posts: 36
Joined: Thu Jun 28, 2007 11:11 pm

Post by charg » Sun Jul 01, 2007 3:05 am

Ya i know, But everytime i try to shoot, It kicks me and tells me to turn UDP on , But I have no idea of what it is, or how to turn it on :|
Make sure you get my new Map Editor!: http://my.bzflag.org/bb/viewtopic.php?p=115526#115526

User avatar
Grace F
Sergeant
Sergeant
Posts: 978
Joined: Sun Oct 01, 2006 12:29 pm
Location: Adelaide, AUSTRALIA

Post by Grace F » Sun Jul 01, 2007 3:29 am

Search the forums for UDP, guarantee you will find many posts on it.
Image
Image

Post Reply