Can anone tell me how to change maps?

General talk about the map making process.
Post Reply
bad miker
Private First Class
Private First Class
Posts: 6
Joined: Mon Sep 19, 2005 3:02 pm

Can anone tell me how to change maps?

Post by bad miker » Mon Sep 19, 2005 3:16 pm

Can anone tell me how to change maps?

Really slowly, using nice simple words...

User avatar
A Meteorite
Private First Class
Private First Class
Posts: 1786
Joined: Thu Apr 28, 2005 12:56 am
Location: California, U.S.
Contact:

Post by A Meteorite » Mon Sep 19, 2005 3:36 pm

First off you should download BZEdit. Get it here:
http://prdownloads.sourceforge.net/bzfl ... r=internap
Image
Owner @ BZFX
Core Admin @ CAN

Email me: bzmet…@gmail.com

bad miker
Private First Class
Private First Class
Posts: 6
Joined: Mon Sep 19, 2005 3:02 pm

Post by bad miker » Mon Sep 19, 2005 3:47 pm

Cool, got it, running it; it looks like a map editor. Do I need this to just change between different (downloaded) maps?

User avatar
A Meteorite
Private First Class
Private First Class
Posts: 1786
Joined: Thu Apr 28, 2005 12:56 am
Location: California, U.S.
Contact:

Post by A Meteorite » Mon Sep 19, 2005 4:11 pm

bad miker wrote:Cool, got it, running it; it looks like a map editor. Do I need this to just change between different (downloaded) maps?
You can use this to make totally new maps or even modify existing maps made by other people (although some map makers don't like that...)

You don't need this just for maps. Map files are just simple text. If you don't mind learning the language of it you can edit maps in a text editor like NotePad. (but I would use BZEdit for the time being)
Image
Owner @ BZFX
Core Admin @ CAN

Email me: bzmet…@gmail.com

bad miker
Private First Class
Private First Class
Posts: 6
Joined: Mon Sep 19, 2005 3:02 pm

Post by bad miker » Mon Sep 19, 2005 4:20 pm

Thanks. If I have a map, how do I get BZFlag to use it?

The "World Map" option in starting a server will only give me "Random Map" as an option. How can I get another map?

User avatar
The Gecko
Private First Class
Private First Class
Posts: 99
Joined: Tue Jan 18, 2005 10:22 pm
Location: In front of the computer.

Post by The Gecko » Mon Sep 19, 2005 4:22 pm

Do you want to play on your own map or just play on a different map?
Image
Save up to 50% on tank insurance!

bad miker
Private First Class
Private First Class
Posts: 6
Joined: Mon Sep 19, 2005 3:02 pm

Post by bad miker » Mon Sep 19, 2005 4:34 pm

Just any old map! Just change to a different map from random! I'll get round to making my own maps later!

User avatar
JeffM
Staff Sergeant
Staff Sergeant
Posts: 5183
Joined: Fri Dec 13, 2002 4:11 am
Location: https://github.com/OmniTanks
Contact:

Post by JeffM » Mon Sep 19, 2005 6:36 pm

you start the server from the command line with -world YOUR\MAP\FILE\NAME\AND\PATH.bzw

you do NOT use the in game start server option for this.

There are many threads on how to start a server.
you can follow the instructions for a plublic server, just ignore all the stuff about -public, and seting up your router, if all you want to do is see it localy

there is a thread on it here,
http://my.bzflag.org/bb/viewtopic.php?t=2915

bad miker
Private First Class
Private First Class
Posts: 6
Joined: Mon Sep 19, 2005 3:02 pm

Post by bad miker » Tue Sep 20, 2005 9:01 am

Thanks! I can now start up a server using a specific map!

However...

no one else can join: just get the "press RM or i" sign, but neither works. Normal map works fine, so is this something in the config file?

Have I just found the BZFlag CanOfWorms?!

User avatar
BIYA
Corporal
Corporal
Posts: 891
Joined: Fri Dec 03, 2004 1:43 am
Location: Fredericksburg, Virginia
Contact:

Post by BIYA » Thu Sep 22, 2005 4:55 pm

http://www.geocities.com/tanktuner/biyas_page.html

I give you full power to alter or change any of the maps on this site.

Clamburger
Private
Private
Posts: 1
Joined: Sat Sep 24, 2005 2:49 am

Post by Clamburger » Sat Sep 24, 2005 3:15 am

no one else can join: just get the "press RM or i" sign, but neither works. Normal map works fine, so is this something in the config file?
After browsing through this forum, I've used various of the hints and tips for making maps, making servers, etc, but I've run into the same wall bad miker's run in to. I'll list everything I did in detail.

I make my level, and write a config file (attached). I go into the command prompt, get to the directory where BZFlag is installed, and I type this in:

Code: Select all

bzfs -conf myconfig.txt
After pressing enter, the cursor goes to the next line and just sits there. You can't type anything in, it just says there. I go into BZFlag and enter the info for the server (localhost, port 5154), and the map loads, I'm put on a team, and the "Right click or press "i" to begin" message comes up. However, no matter what I do, it doesn't start. It just stays on that screen.

Any suggestions? I'm running BZFlag 2.0.2, Windows XP, and BZEdit 1.6.5.
Attachments
myconfig.txt
Config file for BZFlag
(428 Bytes) Downloaded 214 times

User avatar
cong066
Private First Class
Private First Class
Posts: 27
Joined: Sat Sep 24, 2005 7:34 am
Contact:

Post by cong066 » Sat Sep 24, 2005 7:41 am

I found all this really useful, but i still can't get a map to load. I open up the command prompt and enter the nesessary stuff. then when it comes to load

bzfs -conf myconfig.txt

here, it loads the server unless i have the "myconfig.txt" load a map:
-world "SOME_MAP_FILE"
where "some_map_file" is the directory for the map. i didn't know where to put it so I put it in the beginning, middle and end and neither worked.
anyway. my error message was:
Unknown BZDB variable: _drawCelestial
I assume this means I have to define"_drawCelestial" but I don't know how.
thanks.

User avatar
cong066
Private First Class
Private First Class
Posts: 27
Joined: Sat Sep 24, 2005 7:34 am
Contact:

Post by cong066 » Mon Oct 17, 2005 6:40 pm

i solved the problem.
i just had to redownload the map.


-for key705:
if your running your server in command prompt it will say:
"Queuing ADD message to list server"

If it doesn't show this, then there's something wrong with the server or map...
if it shows this then it's usually safe to enter the map.

I'm not quite sure if it's the server's way of telling that it's ready or not....

(is that what you were asking?)

Post Reply