BZFlag Beta Build 2.0.3b17

News and info about current and upcoming releases of the game client and server.
User avatar
BIYA
Corporal
Corporal
Posts: 891
Joined: Fri Dec 03, 2004 1:43 am
Location: Fredericksburg, Virginia
Contact:

Post by BIYA » Sun Aug 28, 2005 2:32 am

None here either. But, for some reason I was able to play with 25+ people without people yelling at me for my lag.

Mangix
Private First Class
Private First Class
Posts: 8
Joined: Mon Jul 04, 2005 7:41 pm

Post by Mangix » Sun Aug 28, 2005 2:56 am

no change here either. then again my system is fast...

AlliedArmour
Sergeant
Sergeant
Posts: 831
Joined: Thu Jul 14, 2005 1:29 am
Contact:

Post by AlliedArmour » Sun Aug 28, 2005 3:18 am

BIYA, is that unusual?

Mangix, around my speed?

User avatar
DTRemenak
General
General
Posts: 625
Joined: Thu Jan 16, 2003 4:54 am
Location: U.S.
Contact:

Post by DTRemenak » Sun Aug 28, 2005 3:19 am

wiz wrote:I tried this version and I get a crash upon launch. I get the "bzflag.exe has encountered a problem and needs to close, please tell microsoft about this problem" error dialog. I'm not sure what information about the crash I can provide, but my system is an AMD Athlon Thunderbird 1.0 GHz, Radeon 7500 AIW, WinXP SP1..
AMD did not support SSE until the Athlon XP, so you're one core revision too old. Sorry! :)

User avatar
wiz
Private First Class
Private First Class
Posts: 46
Joined: Sat Dec 07, 2002 1:19 am
Location: Moline, IL, USA

Post by wiz » Sun Aug 28, 2005 3:44 am

DTRemenak wrote:
wiz wrote:I tried this version and I get a crash upon launch. I get the "bzflag.exe has encountered a problem and needs to close, please tell microsoft about this problem" error dialog. I'm not sure what information about the crash I can provide, but my system is an AMD Athlon Thunderbird 1.0 GHz, Radeon 7500 AIW, WinXP SP1..
AMD did not support SSE until the Athlon XP, so you're one core revision too old. Sorry! :)
DOH! Shoulda thought about that a bit longer before trying it. I read the "and older Athlon chips" part and thought - cool, that's for me.

Mangix
Private First Class
Private First Class
Posts: 8
Joined: Mon Jul 04, 2005 7:41 pm

Post by Mangix » Sun Aug 28, 2005 5:23 am

AlliedArmour wrote:Mangix, around my speed?
well i dont know how fast your processor is but mine is 2.6ghz

i never ever see any increase/decrease in performance -_-

User avatar
BIYA
Corporal
Corporal
Posts: 891
Joined: Fri Dec 03, 2004 1:43 am
Location: Fredericksburg, Virginia
Contact:

Post by BIYA » Sun Aug 28, 2005 5:32 am

Allied, usually I get lag waring till they come out my butt but now it seems to have lowered :).. But, yea no increase in FPS.

User avatar
^nightmare^
Private First Class
Private First Class
Posts: 1264
Joined: Sun Feb 20, 2005 7:14 pm
Location: Alabama
Contact:

Post by ^nightmare^ » Sun Aug 28, 2005 3:38 pm

i noticed that 17+ crashes alot. When i go from observer and rejoin to the server, it crashes. Also, when im in observer mode, ill go nr. But i am still able to talk to people.
Need bzflag help? Try looking here: http://www.freewebs.com/bznightmare/map ... aghelp.htm

S Magee
Private
Private
Posts: 1
Joined: Sun Jan 16, 2005 7:30 pm

Slight change btw 17 and 17+

Post by S Magee » Sun Aug 28, 2005 4:51 pm

17+ seems slightly smoother than 17 (thought both have a bit of jerkiness/mushiness when the view gets busy), but framerates are about the same on WinXPsp2 on Athlon64 3000 and Geforce 5700 ultra.

User avatar
Tropican8
Private First Class
Private First Class
Posts: 312
Joined: Fri Mar 18, 2005 11:51 pm
Location: As close to the grove as you can get

Post by Tropican8 » Sun Aug 28, 2005 4:56 pm

Tropican8 wrote:Not quite a formal test, but FPS between 17+ and 2.0.2 jumped from 12FPS to 23FPS on island hopping.
With the SSE build I get 21-25 FPS on island hopping. Not much improvment from 17+

User avatar
Matt?
Private First Class
Private First Class
Posts: 281
Joined: Sun Jan 09, 2005 10:15 pm
Location: st. john wa
Contact:

burrow

Post by Matt? » Mon Aug 29, 2005 2:05 pm

i have a complaint abot the burrow flag. when you get burrow your radar goes to the biggest size nad you cant change it. is it possible to make it so it is changeable
Image

AlliedArmour
Sergeant
Sergeant
Posts: 831
Joined: Thu Jul 14, 2005 1:29 am
Contact:

Post by AlliedArmour » Mon Aug 29, 2005 2:51 pm

I've got a 2.4GHz Celeron D that I've overclocked to 2.8GHz.

tmasboa
Private First Class
Private First Class
Posts: 9
Joined: Mon Aug 29, 2005 6:04 pm
Location: I'm Raytek when playing

Post by tmasboa » Mon Aug 29, 2005 6:09 pm

will the optimized version run on a celeron 2.66?
Also, what new features does the 2.0.3 have?

edit: why do you need dx7? i though bz uses opengl
I'm Raytek when playing!

User avatar
Tropican8
Private First Class
Private First Class
Posts: 312
Joined: Fri Mar 18, 2005 11:51 pm
Location: As close to the grove as you can get

Post by Tropican8 » Mon Aug 29, 2005 7:00 pm

tmasboa wrote:will the optimized version run on a celeron 2.66?
Also, what new features does the 2.0.3 have?

edit: why do you need dx7? i though bz uses opengl
A 2.66 celeron should be based on a P4 Northwood. It probably works with the "for P4s and AMD Athalons XPs or better" build.

As to why you need DX7, it is for sound, etc. You can compile bzflag yourself without DirectX as a requirement, instead you would use SDL. Then all you need is SDL.dll. I recommend using the premade compiles though if you have DirectX installed properly, as you will not have to worry about screwing something up as much. (Unless you want to be on the bleeding edge, then build CVS to your heart's content.)

User avatar
JeffM
Staff Sergeant
Staff Sergeant
Posts: 5172
Joined: Fri Dec 13, 2002 4:11 am
Location: [Redacted]
Contact:

Post by JeffM » Mon Aug 29, 2005 7:10 pm

bzflag uses directX for sound yes, but we require DX7 because the binarys we build have joystick support with force feedback, and that was only added in DirectX 7.

You can build with DirectX3 and not get stick support just fine.

the SDL builds on windows are "iffy"

User avatar
DTRemenak
General
General
Posts: 625
Joined: Thu Jan 16, 2003 4:54 am
Location: U.S.
Contact:

Post by DTRemenak » Mon Aug 29, 2005 7:37 pm

DX7 or better is supported on all 32-bit windows versions except for NT4. If you want to run BZFlag on NT4, you're crazy. Err, scratch that. What I meant to say, was if you want to run BZFlag on NT4 or a machine without DX7, contact us and we will build a version with "old-school" (mmsystem) joystick support. You will still need DX3 for sound support.

User avatar
I_Died_Once
Special Forces
Special Forces
Posts: 635
Joined: Sun Nov 28, 2004 5:27 pm
Location: The Dark Side
Contact:

Post by I_Died_Once » Mon Aug 29, 2005 8:08 pm

Oh! I got a machine that runs windows 2000 -its an HP Pavillion 7955, Pentium 4, 1.50 ghz - which of these newfangled builds am I supposed to be testing on this P.O.S. ?

Anyone got a link on how to compile from source on windows?

Or a thousand bucks I can borrow?
...This has been a recording.

AlliedArmour
Sergeant
Sergeant
Posts: 831
Joined: Thu Jul 14, 2005 1:29 am
Contact:

Post by AlliedArmour » Mon Aug 29, 2005 8:16 pm

Why do you want to compile it? I'm just curious.

User avatar
JeffM
Staff Sergeant
Staff Sergeant
Posts: 5172
Joined: Fri Dec 13, 2002 4:11 am
Location: [Redacted]
Contact:

Post by JeffM » Mon Aug 29, 2005 9:02 pm

I_Died_Once
the 17+ one

or the P4 SSE one if you are feeling lucky.

bulding on windows can be interesteing. Windows does not come with a compiler.

you can getn and install mingw a free compiler, and there are instructions on how to build using it in the source distroubtions.

We use Visual Stuidio .net 2003 ( VC7.1 ) to build the "real" binarys.

but as AlliedArmour said, why do you need to build. These binarys will work fine for you, and we will make them as needed.

The normal binarys will work fine on 2000, as it supports Direct X just fine.

the ONLY OS versions that did not support Direct X 7 were windows NT 3.5 and 4.0. Even tho XP and 2000 are "built on NT" they do fully support direct X.;

AlliedArmour
Sergeant
Sergeant
Posts: 831
Joined: Thu Jul 14, 2005 1:29 am
Contact:

Post by AlliedArmour » Mon Aug 29, 2005 9:03 pm

What Windows do you build on?

User avatar
JeffM
Staff Sergeant
Staff Sergeant
Posts: 5172
Joined: Fri Dec 13, 2002 4:11 am
Location: [Redacted]
Contact:

Post by JeffM » Mon Aug 29, 2005 9:07 pm

I personaly use windows XP to build the versions I post here. I belive DTR is on XP as well. We are the only 2 people who post these binary builds.

User avatar
^nightmare^
Private First Class
Private First Class
Posts: 1264
Joined: Sun Feb 20, 2005 7:14 pm
Location: Alabama
Contact:

Re: burrow

Post by ^nightmare^ » Mon Aug 29, 2005 9:25 pm

Matt? wrote:i have a complaint abot the burrow flag. when you get burrow your radar goes to the biggest size nad you cant change it. is it possible to make it so it is changeable
its supposed to be like that, one of the bad things about burrow...
Need bzflag help? Try looking here: http://www.freewebs.com/bznightmare/map ... aghelp.htm

User avatar
DTRemenak
General
General
Posts: 625
Joined: Thu Jan 16, 2003 4:54 am
Location: U.S.
Contact:

Post by DTRemenak » Mon Aug 29, 2005 9:53 pm

When I build for Windows, it is on Windows 2000 AS (not XP).

If you want to build on windows and are familiar with the linux build process, I recommend MingW with MSYS. Fairly complete instructions can be found in README.MINGW32. If you have trouble, look at the troubleshooting section of that file first; if the answer's not there then come ask on IRC.

User avatar
Mucho Maas
Private First Class
Private First Class
Posts: 515
Joined: Tue Sep 21, 2004 5:14 pm

Re: burrow

Post by Mucho Maas » Tue Aug 30, 2005 12:42 am

^nightmare^ wrote:
Matt? wrote:i have a complaint abot the burrow flag. when you get burrow your radar goes to the biggest size nad you cant change it. is it possible to make it so it is changeable
its supposed to be like that, one of the bad things about burrow...
yeah, i was never sure if burrow was a bad flag or a good flag.

Mangix
Private First Class
Private First Class
Posts: 8
Joined: Mon Jul 04, 2005 7:41 pm

Post by Mangix » Tue Aug 30, 2005 2:02 am

ughhhhh

the 17_p4_sse is pissing me off

when i play, sometimes the performance in the game is reduced and there are tiny delays between the tank movement. it's not a huge issue as it dissapears after a while

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests